Η αποκατάσταση της φίμωσης γίνεται με μια μικροεπέμβαση διάρκειας περίπου 30 λεπτών που ονομάζεται περιτομή.
Κατά την περιτομή αφαιρείται το παθολογικό τμήμα της ακροποσθίας, του δέρματος δηλαδή που καλύπτει τη βάλανο, και ακολουθεί η συρραφή του έσω με το έξω πέταλο της ακροποσθίας με απορροφήσιμα ράμματα. Τα ράμματα αυτά πέφτουν από μόνα τους σε περίπου 3 εβδομάδες. Η επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία κι ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.
Το τραύμα επουλώνεται εντός 15-20 ημερών και η επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα παίρνει περίπου ένα μήνα.
Οι περισσότεροι ασθενείς μετά την περιτομή θα παρουσιάσουν τοπικό οίδημα κι εκχυμώσεις τα οποία ωστόσο αποδράμουν εντός ολίγων ημερών. Σοβαρότερες επιπλοκές όπως επιμόλυνση και σχάση του τραύματος είναι σπάνιες και απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά.
Βραχύς χαλινός είναι η πάθηση κατά την οποία η δερματική πτυχή στην κάτω επιφάνεια της βαλάνου που ενώνει τη βάλανο με την ακροποσθία είναι κοντή σε μήκος κι ανελαστική. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα της ρήξης του χαλινού κατά τη σεξουαλική επαφή, η οποία είναι επώδυνη και μπορεί να συνοδεύεται από έντονη αιμορραγία.
Η επούλωση που επέρχεται ύστερα από ένα τέτοιο γεγονός κάνει το χαλινό ακόμα πιο βραχύ κι ανελαστικό δημιουργώντας δυσφορία και πόνο με τη κάθε σεξουαλική επαφή ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος για νέες ρήξεις και μικροτραυματισμούς στο ίδιο σημείο.
Η θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι χειρουργική και συνίσταται στη πλαστική του χαλινού. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση η οποία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο και στην οποία επιμηκύνεται το μήκος του χαλινου τέμνοντας τον κατά μήκος με νυστέρι ή διαθερμία.
Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του ενώ οι οποιεσδήποτε επιπλοκές είναι σπάνιες.