Free cookie consent management tool by TermsFeed

Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου απο κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πρόκειται για κακοήθεια της τρίτης ηλικίας με μέσω όρο εμφάνισης τα 67 έτη, ενώ είναι σπάνια η εμφάνιση του πριν τα 50.

Ο καρκίνος του προστάτη στα πρώιμα στάδια του δεν δίνει κανένα σύμπτωμα ενώ την ίδια στιγμή η διάγνωση του σε πρώιμο στάδιο έχει εξαιρετική πρόγνωση με υψηλά ποσοστά ίασης. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι άνδρες να εξετάζονται από ουρολόγο αρχής γενομένης από την ηλικία των 50 ετών, εκτός κι αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη με συγγενή πρώτου βαθμού που έχει τη νόσο όποτε σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 45.

Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει τον έλεγχο του PSA και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη 

Όταν υπάρχει κλινική υποψία για κακοήθεια πρέπει άμεσα να πραγματοποιείται μαγνητική τομογραφία προστάτη (MR prostate) και επι ενδείξεως βιοψία προστάτη, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται στοχευμένα με τεχνολογία fusion και διαπερινεϊκά, καθώς έτσι εξαλείφεται ο κίνδυνος λοίμωξης κι άλλων επιπλοκών.

Ο μόνος τρόπος για να τεθεί οριστικά η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι η βιοψία προστάτη.

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη οφείλει να εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς, το στάδιο του όγκου και φυσικά την επιθυμία του ίδιου του ασθενούς. Η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη ρομποτικά υποβοηθούμενη (ρομποτική προστατεκτομή) είναι το gold standard στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ενώ πολλά υποσχόμενη είναι η καινοτόμος θεραπεία HIFU, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία εφαρμόζεται εστιασμένα θερμότητα με τη μορφή υπερήχων για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων ενώ παράλληλα διασώζεται ο προστάτης. Άλλες μέθοδοι είναι η ακτινοθεραπεία του προστάτη και τέλος η επιλογή της "ενεργού παρακολούθησης" για τις πιο ήπιες μορφές καρκίνου και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς.

MOBILE MENU

Update cookies preferences