Free cookie consent management tool by TermsFeed

Αντιμετώπιση διαταραχών στύσης

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία απόκτησης ή διατήρησης στύση που επαρκεί για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. 

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συνηθισμένη σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. 

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και τη σεξουαλική ικανοποίηση του άνδρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελέσει ένα πρώιμο σημάδι εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν την υπέρταση, τον διαβήτη, την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, τη χρήση ορισμένων φαρμάκων και την κακή διατροφή.

Οι κατηγορίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι οι εξής:

  1. Οργανική στυτική δυσλειτουργία: Προκαλείται από διαταραχές στα αγγεία του πέους γεγονός που σχετίζεται με την αιμάτωση κατά τη στύση ή στα νευρικό σύστημα που σχετίζεται με τη στύση και που μπορεί να επηρεάσει την επίτευξη και διατήρηση της.
  2. Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία: Προκαλείται από ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη, άγχος επίδοσης ή στρες.
  3. Μεικτή στυτική δυσλειτουργία: Αποτελεί μια συνδυαστική μορφή όπου η οργανική και η ψυχολογική παράμετρος συμβάλλουν στη δυσλειτουργία της στύσης.

Είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για κάθε περίπτωση.

Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. 

Μη φαρμακευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αποφυγή του καπνίσματος και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Βελτίωση της διατροφής και αύξηση της άσκησης
  • Ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα εάν η στυτική δυσλειτουργία είναι ψυχολογικής φύσης.

Η βάση της φαρμακευτικής θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας ειναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), όπως το sildenafil (Viagra), το tadalafil (Cialis) και το vardenafil (Levitra), τα οποία αυξάνουν τη ροή του αίματος προς το πέος και βοηθούν στη στύση. 

Επειτα υπάρχουν τα φάρμακα που περιέχουν αλπροσταδίλη και τα οποία χορηγούνται διουρηθρικά ή και ενδοπεϊκά με τη μορφή ένεσης απευθείας στο σηραγγώδες σώμα του πέους (Caverject).

Τέλος για τις περιπτώσεις βαριάς στυτικής δυσλειτουργίας που δεν ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική θεραπεία υπάρχει η χειρουργική αντιμετώπιση με την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

MOBILE MENU

Update cookies preferences